ΑΛΥΚΗ ΝΑΞΟΥ – NAXOS WETLAND

ΑΛΥΚΗ ΝΑΞΟΥ – NAXOS WETLAND

Η Αλυκή της Νάξου είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος παράκτιος υγρότοπος των Κυκλάδων, τόσο από άποψη βιοποικιλότητας και πληθυσμών, όσο και από την σπανιότητα των πουλιών που βρίσκουν προσωρινό ή μόνιμο καταφύγιο στα νερά του. Η Αλυκή αποτελεί ένα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων που απλώνεται σε μια ευρύτερη έκταση 1000 στρεμμάτων μόλις 3 χλμ. νότια της Χώρας της Νάξου. Χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη αβαθή έκταση υφάλμυρων νερών, μικρούς κολπίσκους με υφάλους, ρηχές εκβολές δίπλα σε αμμοθίνες, αλίπεδα με αλμυρίθρες, έλη με καλαμιές και βούρλα, εποχικά ρυάκια με νερό και βράχια με θαλασσόκεδρα. Παλαιότερα η Αλυκή ήταν ένας παραθαλάσσιος υγρότοπος που επικοινωνούσε άμεσα με τη θάλασσα, όμως αργότερα κτίστηκε ένα φράγμα που έκλεισε τα νερά και σήμερα μόνο μία τάφρος συνδέει τα γλυκά νερά με την θάλασσα. Το 1985 η Αλυκή κόπηκε στα δύο για να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Νάξου, παρότι παλιότερα είχαν γίνει τα πρώτα έργα για ένα αεροδρόμιο, πιο βόρεια και ηπειρωτικά, στο Σαγκρί. Έτσι ο υγρότοπος έχασε την παρθένα φυσιογνωμία του, ενώ αργότερα πολλά σημεία αποξηράνθηκαν για την δημιουργία χωραφιών. Παρόλα αυτά, η Αλυκή της Νάξου εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως ο σημαντικότερος υγρότοπος των Κυκλάδων, λόγω της μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας, αλλά και της γενικότερης περιβαλλοντικής, αισθητικής και επιστημονικής της σημασίας.

Η βλάστηση αποτελείται από μια ποικιλία ειδών. Υδρόφιλα, αλόφιλα και αμμόφιλα φυτά, δασάκια από αρμυρίκια, μεγάλοι άρκευθοι, μακία βλάστηση, θάμνοι, φρύγανα και σχίνα εναλλάσσονται αρμονικά. Στα νερά και στις όχθες αναπτύσσονται βούρλα, καλαμιές, αγριοκαλαμιές, σαλικόρνιες, κ.α. ενώ στους γύρω λόφους ξεχωρίζουν με την παρουσία τους τα μεγάλα κέδρα του είδους Juniperus oxycedrus macrocarpa. Στην γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 80 είδη φυτών από τα οποία ξεχωρίζουν το κρινάκι της άμμου Pancratium maritimum, η Anchusa sartorii, ο κρόκος Crocus laevigatus, κ.α.

Η Αλυκή της Νάξου αποτελεί κορυφαίας σημασίας υγρότοπο για τα μεταναστευτικά είδη, καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν μεγάλο διάδρομο μετανάστευσης. Κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλους αριθμούς πουλιών που εδώ βρίσκουν το κατάλληλο σημείο ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Ξεχωρίζει η παρουσία της σπάνιας και όμορφης καστανόπαπιας που τα τελευταία χρόνια μάλιστα αναπαράγεται στην περιοχή. Στις εκβολές εκεί που τα νερά συναντάνε την άμμο, απαντώνται και τα τέσσερα είδη χαραδριών που ζούνε στη χώρα μας (ποταμοσφυριχτές, αμμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές και πιο σπάνια ερημοσφυριχτές), διάφορες σκαλίδρες (λασποσκαλίδρες, δρεπανοσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες, κ.ά.) και άλλα παρυδάτια (μαχητές, μαυρότρυγγες, ακτίτες, αργυροπούλια, πετροτουρλίδες, καλαμοκανάδες, κ.ά.) Την άνοιξη τα νερά της Αλυκής γεμίζουν από παπιά, όπως γκισάρια, χουλιαρόπαπιες, ψαλίδες, πρασινοκέφαλες, κιρκίρια και σαρσέλες. Κοντά στις καλαμιές ζούνε ερωδιοί (σταχτοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες και νυχτοκόρακες), ενώ στην περιοχή κυνηγάνε σπιζαετοί, γερακίνες, ψαλιδιάριδες, καλαμόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, ξεφτέρια και μαυροπετρίτες.

Η ερπετοπανίδα αποτελείται από βαλκανοβάτραχους, δεντροβάτραχους, σιλιβούτια της Νάξου, κυρτοδάκτυλους, το σπάνιο κροκοδειλάκι, ποταμοχελώνες, λαφιάτες, νερόφιδα, έρυκες, αγιόφιδα και οχιές, ενώ συχνή είναι η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στους κοντινούς κόλπους. Από τα θηλαστικά συναντά κανείς αγριοκούνελα, σκαντζόχοιρους και κουνάβια.

Πως θα πάτε

Η Αλυκή της Νάξου βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα νότια της Χώρας της Νάξου. Προτιμήστε να πάτε με τα πόδια, καθώς στο διάβα σας θα περάσετε από μικρά ρέματα, ξερά χωράφια και καλλιέργειες, όπου μπορεί να συναντήσετε πολλά ενδιαφέροντα είδη.

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.08130119672907, Longitude: 25.36439447812768)

ΠΗΓΗ

Βιότοπος Νάξος Υδροβιότοπος Νάξος Λιμνοθάλασσα Νάξος Natura Νάξος Αλυκή Νάξος Κυκλάδες Βιότοπος ΝάξουΥδροβιότοπος Στελίδα Νάξος Υγρότοπος Νάξος Νάξος βιότοπος Νάξος υδροβιότοπος Στελίδα Νάξος Λιμνοθάλασσα

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *