Kedros Villas sponsors the 3rd Annual Meeting of Naxos Historical Association

Kedros Villas sponsors the 3rd Annual Meeting of Naxos Historical Association

Τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2014 ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ και το π. ΦΛΕΑ οργανώνουν την “3η Συνάντηση στη Νάξο”.

    Συνάντηση-επικοινωνία ερευνητών, μελετητών, συνεργατών, αναγνωστών και φίλων του π. Φλέα.
    Το π. Φλέα, το γνωρίζετε όλοι ότι, εν πολλοίς, είναι μια δουλειά χειροποίητη, που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς και τόνους από άλλες εκδόσεις αυτού του είδους.
    Το 2012 θελήσαμε, με τον δικό μας τρόπο, να γιορτάσουμε τα 9 χρόνια του περιοδικού διοργανώνοντας τη “Συνάντηση στη Νάξο”. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά κι έτσι προχωρήσαμε και στην 2η Συνάντηση το 2013.
    Από τη μεριά μας δεν θελήσαμε και δεν θέλουμε να είναι και δεν είναι προκαθορισμένη η θεματολογία της “Συνάντησης”. Την θεματολογία την συνθέτουν τα ενδιαφέροντα των ερευνητών και των μελετητών καθώς και συνεργασίες με άλλους ανάλογους με τον Ιστορικό Όμιλο φορείς.
    Η “Συνάντηση” μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό, με συνέχεια και διάρκεια, πολιτιστικό θεσμό για τη Νάξο ικανό να αποτελέσει, κάθε χρόνο, δημόσιο βήμα για όποιον θέλει να συμμετέχει στους προβληματισμούς του π. Φλέα, ή να προτείνει θέματα από τα δικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, να αναφερθεί και να προβάλλει τοπικά θέματα της Νάξου, των Κυκλάδων, του Αιγαίου και γενικότερα προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, έρευνες και μελέτες που αφορούν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας.
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, Ειρήνη Λεγάκη, Έφορος Αρχαιοτήτων, Βραχογραφίες Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: μια υπαίθρια πινακοθήκη ή κάτι παραπάνω;
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, Κωνσταντίνος Ρούσσος, Αρχαιολόγος, Τοπική παραγωγή γλυπτικής και εισηγμένα αρχιτεκτονικά μέλη στα νησιά των Κυκλάδων κατά τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες (40ος-7ος αι.).
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Μαρία Τσάφου, Αρχαιολόγος, Αξιοποίηση πηγών ενέργειας και η χρήση τους στις τεχνικές παραγωγής κατά την προβιομηχανική περίοδο. Παράδειγμα προβιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Νάξο: πρόταση διάσωσης και ανάδειξής τους.
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, Μαρία Γιουρούκου, Φιλόλογος, Διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων στην Νάξο την περίοδο 1822-1827 (μαρτυρίες από το υποπροξενείο της Δανίας).
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, Αλεξάνδρα Κωσταρέλλη, Βυζαντινολόγος, Η χορηγία στη Νάξο. Οι μαρτυρίες επιγραφών τοιχογραφημένων ναών του 14ου αι.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου
Δημήτρης Λέτσιος, Πρέσβης, Νόμος Ροδίων Ναυτικός. Ιστορία των κανόνων ναυσιπλοΐας και θαλασσίων μεταφορών στη Μεσόγειο. Ρωμαϊκές ρίζες και βυζαντινή παράδοση.
Σοφία Πατούρα Σπανού, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Οι Χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο του Ισλάμ (7ος-10ος αι.).

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, Αθανάσιος Κωτσάκης, Η Γαλλική παρουσία στη Νάξο (17ος-20ος αι.).

Σάββατο 18 Οκτωβρίου, Γιάννης Μπαλτογιάννης, Αρχιτέκτονας, Πρόταση διαμόρφωσης οικισμού Χώρας Νάξου και παραλιακού μετώπου.
Κυριακή 19 Οκτωβρίου, Ben J. Slot, Οι δούκες Κρίσπι.
Κυριακή 26 Οκτωβρίου, Βασίλης Κοντοπίδης, Η παρακμή της Δύσης και η άνοδος της Ακροδεξιάς.

 

Συνεργασία Ινστιτούτου Ελληνο-ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών και Ιστορικού Ομίλου Νάξου ΑΡΣόΣ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, Γ. Κ. Λειβαδάς, Ιστορικός, Η εικόνα των Βυζαντινών στις Αραβικές μυθιστορίες της εποχής των σταυροφοριών.
Γ. Α. Τσούτσος, Πολιτικός Επιστήμων, Δυτικοί Ιεραπόστολοι του 19ου– 20ου αιώνα στην καθ’ ημάς Ανατολή και Σταυροφόροι: Κοινά Σημεία και Διαφορές.
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, Γ. Τσιαπλές, Ιστορικός, Η πρόσληψη της άλωσης του 1204 στη μεταβυζαντινή και νέα ελληνική λογοτεχνία.
Σάββατο 4 Οκτωβρίου, Β. Χρηστίδης, Δ/ντής Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, Ο βασιλιάς της Κύπρου Πέτρος  A´ Λουζινιάν, ένας από τους τελευταίους σταυροφόρους (14ος αι.) στις ελληνικές, αραβικές και γαλλικές πηγές.
Κυριακή 5 Οκτωβρίου Ν. Μοσχονάς, Ομότιμος Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ, Βιώνοντας τη Σταυροφορία· οι μαρτυρίες των δυτικών χρονικών.
                                              
Συνεργασία Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών) 10-13 Οκτωβρίου 2014:
Σεμινάριο εις μνήμην Μενελάου Α.  Τουρτόγλου 
Νομικές πτυχές της μεταβυζαντινής (Ν)Αξίας (13ος-αρχές 19ου αι.). Τα πορίσματα ενός αιώνα νομικών ερευνών.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, Δρ. Ν. Ιωάννης Χατζάκης, Ερευνητής Β’ βαθμ. Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), Το δίκαιο στη λατινοκρατούμενη Νάξο (αρχές 13ου-τέλη του 16ου αι.)
Σάββατο 11 Οκτωβρίου, Γιώργος Κοντογεώργης, Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Το φαινόμενο των κοινών/πόλεων κατά την Τουρκοκρατία και η Νάξος. Το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα των Ελλήνων της οικουμένης έως τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.
Κυριακή 12 Οκτωβρίου, Δρ. Ν. Λυδία Παπαρρήγα Αρτεμιάδη, Διευθύντρια Ερευνών-Διευθύνουσα Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), Δίκαιο και απονομή δικαιοσύνης στη Νάξο κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και τη μετεπαναστατική περίοδο.
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου 8 μ.μ.

 

Share This

About the author